FAQ  •  Zarejestruj  •  Zaloguj

Nie odpalanie się moda z alchemic.exe (3.0)

<<

kowal1528

Newbie
Newbie

Posty: 3

Dołączył(a): 19 cze 2017, o 18:28

Płeć: Mężczyzna

Post 12 kwi 2021, o 12:14

Nie odpalanie się moda z alchemic.exe (3.0)

Witam. Od kilku dni walczę z instalacją moda i nie da się go uruchomić...
Najpierw instaluje czyste diablo bez żadnego patchowania, następnie znalazłem cracka w internecie i gra startuje bez problemów...
Próbowałem wrzucać pliki z moda którego kiedyś zapisałem sobie na usb,mam folder alchemic 1, 2 i 3, kopiuje wszystko z folderów robiąc wszystko jak z instrukcjach i nic.
Pograłem nawet obecnie dostępną wersję w formie instalki, alchemic 3.0. Po instalacji mod nie startuje.
Otwieram Alchemic.exe Aktywuje moda, klikam start wyskakują dwa okienka cmd (niby aktywacja) ale nic się nie dzieje...
Próbowałem po instalacjach moda zastąpić zaś game.exe tym crackiem którego dorwałem i po kliknięciu gra startuje z tym, że na ekrnie startowym widzimy wersję patcha i nie ma nazwy "alchemic" która być powinna.
Po stworzeniu postaci niby mamy zmienioną mapę, ale nie ma połowy udogodnień moda, nie można cofać statów, kiedyś grałem to pamiętam 7 pkt na poziom teraz jest po staremu 5, nie można zmieniać drzewek umiejętności, nie ma wielu stron w skrzyni tylko jedna, nie ma łączonych skrzyń z innymi postaciami. Czyli baaardzo okrojona wersja.

Próbowałem po instalacji, przed instalacją moda wgrywać różne patche typu 1.10, 1.12, 1.14d i nic, ciągle to samo, mod z okienka Alchemic.exe po aktywacji nie startuje, a odpalanie Game.exe ręcznie skutkuje odpaleniem marnej imitacji moda :(
Próbowałem nawet instalacji diablo, nastepnie moda (z nowej instalki jak i starych folderów z usb 1.0, 2.0, 3.0) i potem dopiero instalowania patcha jakiegoś nowszego jak 1.12 czy 1.4d.

Po instalacji diablo nawet odpalałem battlenet żeby zainstalował on sam patcha 1.14d i potem na to moda- nic.

Jeżeli chodzi o diablo mam tego samego od lat którego miałem na kompie i tego samego na którym KIEDYŚ grałem w alchmica jak i WYE i wtedy wszystko działało teraz nie... dziwne...
Pograłem nawet jakiegoś innego diablusa z neta, w wersji oryginalnej nie spolszczonej, też kombinowanie na wszystkie sposoby, finalnie to samo c wcześniej, Alchemic.exe nie startuje nam moda tylko dwa okienka cmd, wczytujące swoje skrypty i niccc.

Nawet pomyślałem że zmianie systemu operacyjnego na starszy, jako że mam na co dzień windows 8.1 ale i w razie w starszego, którego kiedyś używałem windowsa 7 ultimate. Wszystko co próbowałem na 8.1 spróbowałem i na 7, niestety bez zmian. Alchemic.exe nie startuje, podmianki cracków i startowanie game.exe skutkuje bardzo okrojoną wersją moda (i to wizualnie a kto wie co to zmienia w samej grze, pewnie jeszcze więcej).

Szukałem jakichś tutoriali instalacji czy coś, nie bardzo coś znalazłem... A kurde kiedyś w to grałem, wtedy jeszcze mniej doświadczenia w komputerach było a teraz nie mogę sobie poradzić??? eh

Tak więc moja pytanie brzmi, jak do cholery pograć sobie w tego moda? :D Jestem dobry z kombinowania ale już wyczerpuje wszystkie możliwości i to do tego stopnia że postanowiłem napisać na tym forum tego posta, może ktoś dałby jakiś dobry pomysł...
Możliwości jest wiele, jak tego co z której kolejności robić i ciągle próbuje inaczej, ale cholera nie chce 2 lata szukać rozwiązania :)
HELP ! :idea:

EDIT:
Raz udało mi się wystartować moda, pamiętam było to w jednej z pierwszych prób instalacji diablo 2, potem odpalajać klikałem battlenet by ten zpatchował mi gre do 1.14d, następnie wgrałem pliki (nie pamiętam czy start wklejając pliki czy nową jedną instalką alchemic 3.0), mod się odpalił, pisało na zółto w ekranie startowym Alchemic! po stworzeniu postaci było wszystko, już na pierwszy rzut oka, powiększona skrzynia i wsio inne. Nawet sprawdziłem Save, i był najpierw folder alchemic a potem dopiero save, więc wszystko jak powinno. Jednak dałem save and exit game, skasowałem wszystkie pliki "niepotrzebne już". po zamknięciu gry wyskoczyło zółte okienko, nie pamietam komunikatu ale na polskie coś w stylu "naruszenie pliku" i błąd C coś tam, zatwierdziłem bo nie było innej opcji i niespodziewający się tego że zaś mod nie działa skasowałem wszystko co zbędne, zresetowałem kompa (no bo ciągle instal, uninstall) to chciałem go na nowo uruchomić by nic nie muliło itp.
Po uruchomieniu na nowo kliknąłem start gry (z game.exe, nie z alchemic.exe) i jużwtedy zaś zobaczyłem zamiast w oknie gry zółtego Alchemic, zobacyzłem wersję 1.10 (a instalowana była 1.14d wtedy, pamiętam). Po odpaleniu mojego save nie widziało co już sugerowało że dupa, odpaliłem i? dupa. :(
<<

BishoYo

Avatar użytkownika

Administrator
Administrator

Posty: 293

Dołączył(a): 9 sty 2015, o 15:19

Lokalizacja: Trzebież

Płeć: Mężczyzna

Post 15 kwi 2021, o 20:40

Re: Nie odpalanie się moda z alchemic.exe (3.0)

Siemka ;)

Na wersji d2 1.14 żadne z moich modów nie odpalą. Jeżeli masz wersję niższą to nie odpalaj bn i nie aktualizuj. Wersja gry powinna być też razem z dodatkiem i w wersji PL, bo nie ma plików w eng wersji w modzie.

Nie wiem ile masz folderów z D2 na dysku więc radziłbym się pozbyć wszystkich folderów z D2 i wrzucić D2 od nowa czyste. Najlepiej wstaw sobie folder z grą na pulpit, może być na inny dysk niż C, tylko nie centralnie na C bo na nim są ograniczenia adminowe więc jedynie pulpit w tym wypadku. Potem sobie wybierz czy to ma być Alchemic 1 czy 2 czy 3 bo tylko w jeden możesz grać :P Jak wybierzesz to jego pliki wrzuć do folderu z grą i aktywuj dodanym plikiem exe. Może pomóc we właściwościach pliku exe wybranie zgodności ze starszym systemem jak system XP. Jak się dobrze aktywuje to sobie podmienia pliki wersji gry i nie ważne czy miałeś wersję 1.10 czy 1.13. Będzie 1.10 bo mod jest pod tą wersję i ma pliki w sobie. Jak dalej będzie problem to napisz na PW znaczy wyślij mi wiadomość to dostanę powiadomienie. Tylko jak nie odpali przez exe wtedy to nie mieszaj nic w folderze i nie odpalaj inaczej bo może się coś namieszać.
Motto:
Spoiler:

Grupa

Alchemic

<<

kowal1528

Newbie
Newbie

Posty: 3

Dołączył(a): 19 cze 2017, o 18:28

Płeć: Mężczyzna

Post 19 kwi 2021, o 13:36

Re: Nie odpalanie się moda z alchemic.exe (3.0)

znaczy mam dwie wersje diablo, oryginalna wersja pl z versją 1.07. druga to wersja eng, z patchem już automatycznie 1.12

Najpierw kombinowałem z Polską wersją 1.07 i gra wcale nie startowała, musiałem zdobyć cracka no cd, wtedy odpaliła, wtedy też ściągnąłem nową wersją alchemica 3.0 w wersji instalatora, zainstalowałem i gdy odpaliłem alchmic.exe i aktywowałem mod klikając uruchom gre nie działo się kompletnie nic, tylko dwa wyskakujące okienka cmd, ale po nich nic się nie działo. dlatego potem zacząłem kombinacje... jak zrobić by ten alchemic.exe faktycznie odpalał moda?

próbowałem też zmieniać Zgodności, oraz instalowałem na partycję G (w=partycja poświęcona grą, lubię porządek). Co w tym wypadku?
próbowałem też windows 8.1 a potem windows 7 licząc, że to starszy windows będzie swoistym kluczem :)
<<

kowal1528

Newbie
Newbie

Posty: 3

Dołączył(a): 19 cze 2017, o 18:28

Płeć: Mężczyzna

Post 20 kwi 2021, o 09:59

Re: Nie odpalanie się moda z alchemic.exe (3.0)

Razem z @BishoYo doszliśmy do tego co było przyczyną, wydaje mi się że za nowe windowsy, tak w skrócie. Oto co zrobiłem by uruchomić alchemica 3.0

1. Instalacja org diablo, test graficzny- opcja 3d, instalacja lod, zmiana instalacji z wielu graczy na pełną.
2. Testowe odpalenie gry, gdy odpalimy powinna być widoczna wersja gry 1.07.
2b. optymalnie polecam instalacje patcha LOD 1.10
Jeżeli gra startuje znaczy że można przejść dalej.
3. instalacja obecnego pliku alchemic 3.0, z downloadu (1,2gb)
4. odpalenie alchemi.exe, aktywacja moda. wyjście
5. przyznanie zgodności windows xp s. pack3 i administratora dla: alchemic.exe, diablo II.exe, game.exe, d2VidTst.exe.
6. Odpalenie alchmic.exe, kliknięcie uruchom moda, powinny mignąć dwa okienka czarne (cmd) i odpalenie gry
JEŻELI gra się nie odpaliła:
7. uruchomienie alchemic.exe, kliknięcie "uruchomienia moda", wyskakują dwa okienka cmd, znikają i nic się nie dzieje
8. W głównym folderze po kliknięciu uruchomienia moda pojawiają się dwa pliki o nazwach: DD2.exe i DGen.exe (znikają po zamknięciu okna alchemic.exe).
9. Przyznanie zgodności windows xp x pack 3 dla: DD2.exe i DGen.exe
Teoretycznie powinno już odpalać grę, JEŻELI się nie uda:
10. wykonujemy ponownie punkt 7.
11. wysyłamy skrót plików DD2.exe i DGen.exe do pulpitu (oraz najlepiej alchemic.exe).
12. w obu plikach DD2.exe i DGen.exe wchodzimy we właściwości, w elemencie docelowym po " odpisujemy:-direct -txt [przykład: (...)Diablo2\DGen.exe" -direct -txt
13. teraz każdorazowo odpalamy alchemic.exe (np z pulpitu), klikamy uruchom moda, pojawią się dwa okienka cmd, jeżeli gra nie wystartuje klikamy dwukrotnie DGen.exe i gra startuje, "z obejściem".

PS: windows 8.1 trochę tnie miejscami, polecam windows 7, gdzie gra chodzi płynnie

Powrót do Pomoc!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość